
Dave Ensberg-Kleijkers
– Voorzitter College van Bestuur Zonova –
In artikel 1 van onze Grondwet staat dat alle mensen in Nederland gelijk behandeld moeten worden. Toch is kansengelijkheid in het onderwijs én in onze maatschappij verre van vanzelfsprekend. Dat zien we ook in een multiculturele wijk als Amsterdam-Zuidoost…
…Hier, waar ruim 78% van de ruim 92.000 bewoners een migratieachtergrond heeft, zijn de verschillen met andere delen van de stad schrijnend. Kinderen presteren gemiddeld lager op taal en rekenen, ontvangen in groep 8 lagere schooladviezen en mentale gezondheidsproblemen zoals suïcidale gevoelens, maar ook kindermishandeling, discriminatie en racisme komen significant vaker voor binnen deze wijk.
“Talentontwikkeling is het fundament voor een succesvolle toekomst.”
Deze ongelijkheid raakt mij diep. Ik heb zelf als kind van kleur ook harder moeten werken om dezelfde kansen te krijgen als witte kinderen. Het is pijnlijk en onacceptabel dat we, in een tijd waarin we zoveel weten en kunnen, nog steeds dezelfde strijd voeren. Dit persoonlijke besef motiveert mij als bestuurder van Zonova om me elke dag hard te maken voor beter onderwijs en gelijke kansen voor alle kinderen.
Het lerarentekort is één van de oorzaken van de groeiende ongelijkheid en zorgt ervoor dat niet ieder kind het onderwijs krijgt dat het verdient. Bovendien gaat onderwijs nog te vaak alleen over het overdragen van kennis. Maar om te slagen in de maatschappij hebben kinderen meer nodig: zelfvertrouwen, burgerschapsvaardigheden, en het vermogen om kritisch te denken en samen te werken. Talentontwikkeling is het fundament voor een succesvolle toekomst. Elk kind heeft unieke kwaliteiten en talenten, en het is onze verantwoordelijkheid om die te ontdekken en te stimuleren. Samen kunnen we hen helpen om niet alleen te groeien in kennis, maar ook in wie zij zijn als mens en als wereldburger.
De uitdagingen waar wij met 19 basisscholen in Amsterdam-Zuidoost voor staan, kunnen we niet alleen oplossen. Het onderwijs speelt een cruciale rol, maar om écht een verschil te maken, hebben we, binnen en buiten de schoolmuren, aanvullende en verrijkende ondersteuning hard nodig. We kunnen het niet alleen; kansengelijkheid is een collectieve, maatschappelijke opgave. Een goede samenwerking met de kinderopvang, maar ook met maatschappelijke aanbieders van aanvullend onderwijs is daarom onmisbaar. Alleen door samen te werken, kunnen we ervoor zorgen dat al onze kinderen de kansen krijgen die ze verdienen.
Dit magazine is een krachtige oproep aan ons allemaal. Het laat zien wat er mogelijk is als we onze krachten bundelen voor gelijke kansen. De verhalen in dit magazine zijn een bron van inspiratie, maar ook een herinnering: we hebben nog een lange weg te gaan.
Laten we samenwerken en bouwen aan een toekomst waarin elk kind de kans krijgt om te groeien, ongeacht waar het wiegje staat!
Dit interview is onderdeel van het SKB magazine. Het magazine staat boordevol inspirerende verhalen en inzichten van iedereen die zich inzet voor gelijke kansen. Wil je een preview bekijken of het magazine direct aanvragen? Dat kan!

