Gelijke Kansen Event 2024
Voor het tweede jaar op rij organiseert het SKB – tijdens de Week van Gelijke Kansen – het Gelijke Kansen Event!
Het thema van de dag is: Klaar voor de toekomst; nú investeren voor gelijke kansen later. Hét event waarbij we niet praten over jongeren, maar mét jongeren in gesprek gaan en zij centraal staan. Welke rol speelt het bedrijfsleven in het bieden van gelijke kansen aan de toekomstige generatie? En wat denken jongeren zelf nodig te hebben om klaar te zijn voor de toekomst?
Werk jij in het onderwijs, het bedrijfsleven, de politiek, de gemeente, bij een fonds of in de maatschappelijke sector? Wil je meer weten over wat we nú kunnen doen voor gelijke kansen later? En wil je samen met ons en onze partners meestrijden voor kansengelijkheid? Dan ben je van harte welkom op ons event!
13 november 2024
13.00 – 18.00 uur
Inloop: 13.00 – 13.15 uur
Madurodam, Den Haag
Sprekers en dagvoorzitters
Jongeren
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar delen hun mening over diverse stellingen. Wat hebben zij nodig om goed van start te gaan?
Karim Amghar
Schrijver en programmamaker Karim heeft verschillende programma’s rondom kansengelijkheid gepresenteerd en ziet als docent dagelijks wat de impact van ongelijkheid is op jongeren.
Raounak Khaddari
Als journalist bij het Parool schrijft ze over allerlei zaken rondom onderwijs. Kansenongelijkheid gaat haar enorm aan het hart.
Programma
- 13.00 uur Welkom + keuze workshops
Op het event zelf kies je welke workshop je wilt volgen.
- Levend levensweg
Tijdens je levenspad ontkom je er niet aan kleine of grote tegenslagen tegen te komen. Je gaat ervaren hoe het is om het levenspad van een ander te lopen. Heeft diegene dezelfde bagage als jij of juist niet? Hoe voelt dat? Welke gevolgen heeft het? Hierover gaan we met elkaar in dialoog.
- Start gesprek jongeren
Dagvoorzitters Karim Amghar en Raounak Khaddari gaan met de jongeren en enkele Tweede Kamerleden in gesprek over wat er nodig is om klaar te zijn voor de toekomst. Ter plekke zullen de jongeren een boodschap formuleren om te overhandigen aan politiek Den Haag.
- Pauze
- Workshops
- Plenaire afsluiting door Mahfoud Mokaddem met theatersolo MOED
- Gezamenlijke borrel tot 18.00 uur
🎟 Voorafgaand aan het event is er de mogelijkheid om gratis Madurodam te bezoeken. Madurodam is geopend vanaf 09.00 uur, dus je kunt zelf kiezen vanaf hoelaat je wilt gaan.
Workshops
Bij alle workshops spelen jongeren een actieve rol. Op het event zelf kies je welke workshop je wilt volgen.
Workshop 1
Skillspaspoort
Skillz-Up vindt het belangrijk dat de nadruk bij persoonlijke ontwikkeling ligt op wíe je bent en niet op wát je bent. Tijdens deze workshop leert Michiel van der Vlist je meer over de beweging naar een skills gerichte arbeidsmarkt en hoe het Skillspaspoort gelijke kansen kan versterken.
➔ Lees meer
Workshop 2
Worden wie je bent
In een actief en inspirerend uur ga je samen met Rian van Heur (projectmanager) en Sahar Yadegari (directeur van VHTO) verkennen welke bewuste & onbewuste ideeën in de school bestaan en welke invloed die kunnen hebben op het onderwijs en leerlingen. Door middel van wetenschappelijk onderwijsonderzoek en actieve werkvormen creëert deze sessie bewustwording en biedt het concrete en gemakkelijke tips & tricks om alle leerlingen gelijke kansen in een sociaal veilige leeromgeving te bieden.
➔ Lees meer
Workshop 3
Dromenmakers
Abdelkader Benali heeft voor zijn boek ‘Dromenmakers’, 18 bassischolen bezocht en gezien wat er nodig is voor een kind om een succesvolle schoolcarrière mogelijk te maken. Tijdens deze workshop put Abdelkader uit zijn verhalen en gaan jullie met elkaar in gesprek over wat er anders kan.
➔ Lees meer
Workshop 4
Roem & Poen
Voor en door studenten. Roem & Poen is een programma van mbo-instelling Curio en is er voor het voorkomen van schooluitval. Ze helpen met leren plannen en organiseren. Zijn er bij twijfels over studie en bieden buddy’s om mee te praten. Tijdens het event delen ze lessen uit de praktijk en succesfactoren voor het vinden van een studie of baan die écht past.
➔ Lees meer
Workshop 5
Social Return: bedrijven en sociale impact
Kirsten Ottens is social impact expert en begeleidt bedrijven bij hun CSR strategie en helpt sociaal ondernemers bij het starten en groeien van hun business. Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving. We bespreken hoe zij hun sociale doelen bepalen en bereiken, samenwerken met maatschappelijke partners en gelijke kansen bevorderen. Samen gaan we succesvolle strategieën en ideeën bekijken en bedenken.
Workshop 1
Skillspaspoort
Skillz-Up vindt het belangrijk dat de nadruk bij persoonlijke ontwikkeling ligt op wíe je bent en niet op wát je bent. Tijdens deze workshop leer Michiel van der Vlist je meer over de beweging naar een skills gerichte arbeidsmarkt en hoe het Skillspaspoort gelijke kansen kan versterken.
➔ Lees meer
Workshop 3
Dromenmakers
Abdelkader Benali heeft voor zijn boek ‘Dromenmakers’, 18 bassischolen bezocht en gezien wat er nodig is voor een kind om een succesvolle schoolcarrière mogelijk te maken. Tijdens deze workshop put Abdelkader uit zijn verhalen en gaan jullie met elkaar in gesprek over wat er anders kan.
➔ Lees meer
Workshop 4
Roem & Poen
Voor en door studenten. Roem & Poen is een organisatie van Curio en leert jongeren plannen en organiseren. Ze helpen bij twijfels over studie en bieden buddy’s om mee te praten. Zo voorkomen ze schooluitval. Tijdens het event delen ze lessen uit de praktijk en succesfactoren voor het vinden van een studie of baan die écht past.
➔ Lees meer
Theatervoorstelling MOED
In de theatersolo MOED neemt acteur en docent Mahfoud Mokaddem je mee naar zijn klaslokaal op het mbo 1. Hij stelt je voor aan Reza, Dayenne, Teun en al die andere leerlingen voor wie niemand ooit een vlag hijst.
MOED is stand-up storytelling en vertelt het verhaal van die ene docent die jou wel ziet, van leerlingen die een hand in de rug verdienen en collega’s die je niet begrijpen.
Tijdens het Gelijke Kansen Event zal een fragment uit dit theaterstuk worden gespeeld.
Wie neem jij mee?
Om kansengelijkheid voor alle kinderen en jongeren in Nederland te bereiken zullen we onze handen in één moeten slaan. Politiek, onderwijs, maatschappelijke sector, lokale overheden en bedrijfsleven; we hebben iedereen nodig!
Het helpt dus enorm als we op ons event óók deelnemers hebben die nú nog niet alles weten van kansengelijkheid maar wel kunnen bijdragen! Daarom is jouw +1 van harte welkom en keihard nodig! Wel belangrijk dat diegene zichzelf even apart aanmeld via het aanmeldformulier.
Wie neem jij mee naar het event? Deel deze pagina!
Meld je aan voor de wachtlijst
Leuk dat je je wilt aanmelden voor het Gelijke Kansen Event! Het maximaal aantal aanmeldingen is bereikt, daar zijn we natuurlijk super blij mee. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat jij ook graag bij het event aanwezig wilt zijn. Voorafgaand aan het event zullen er wellicht last-minute afzeggingen zijn, in dit geval geven wij jou graag een plekje. Dus schrijf je vooral in voor de wachtlijst! Deelname is kosteloos.
De Week van Gelijke Kansen
Dit event wordt georganiseerd in de Week van Gelijke Kansen. Die vindt plaats van 11 t/m 17 november. Een speciale week waarin we samen met partners impactvolle projecten voor kansengelijkheid in de spotlight zetten.
Zo zag het event er vorig jaar uit
Adres en route
Adres
Madurodam, George Maduroplein 1 in Den Haag
Openbaar vervoer
Vanaf Den Haag Centraal of Hollands Spoor ben je met de tram of bus binnen 10 minuten bij Madurodam. Neem tram 9 richting ‘Scheveningen Noord’ of bus 22 richting ‘Den Haag Duindorp’ en stap uit bij halte ‘Madurodam’.
Met de auto
Madurodam heeft een eigen parkeergarage. Je ontvangt van ons een uitrijkaart om gratis uit te rijden.
Madurodam gratis bezoeken
Voorafgaand aan het event is er de mogelijkheid om gratis Madurodam te bezoeken. Madurodam is geopend vanaf 09.00 uur, dus je kunt zelf kiezen vanaf hoelaat je wilt gaan.
Heb je een vraag?
Neem dan contact op met onze communicatie- en community manager Anoek.