Jongerenraad

Samen voor kansengelijkheid! Deze jongeren delen hun mening en ideeën. We stellen ze aan je voor.

Wat is de jongerenraad?

Het SKB strijdt voor kansengelijkheid voor alle jongeren in Nederland. Daarom willen we weten wat jongeren bezighoudt en wat volgens hen onmisbaar is voor kansengelijkheid.

We praten niet óver jongeren, maar gaan mét ze in gesprek. 3 tot 4 keer per jaar komen we 2 uur bij elkaar.  Hun ideeën nemen we mee bij onze projecten en evenementen of bij onze gesprekken met scholen en politici. Hun mening doet er dus toe!

We laten onze stem horen in politiek Den Haag

Ontmoet de leden

Iris (11 jaar)

Iris uit groep 8, was vorig jaar al spreker tijdens het Gelijke Kansen Event en ze ging vervolgens mee om onze petitie aan te bieden in Den Haag. We stellen haar graag aan je voor!

Waarom ben je lid van de jongerenraad?
”Ik wil graag lid zijn omdat ik het erg belangrijk vind dat kinderen het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben en als ze dat niet hebben, en ik zie dat op televisie, word ik er altijd wel een beetje verdrietig van.

Want het is zo belangrijk voor de toekomst van kinderen dat ze een goede baan kunnen krijgen. En het is ook belangrijk is om een super goede tijd op de basis- en middelbare school te hebben.

Denk aan rekenen, spelling en taal. Veel mensen denken dat je alleen daar goed in moet zijn. Maar alle andere vakken er omheen zijn ook heel belangrijk. En hoe je je voelt. Je moet je gewoon goed voelen en jezelf proberen te zijn. Dat is denk ik wel het allerbelangrijkste.”

Wat is volgens jou een oplossing voor meer kansengelijkheid?
”Voor mij is de oplossing om leraren nog een opleiding te geven op een school waar geen kansengelijkheid is zodat de kinderen uiteindelijk beter les krijgen en beter in dingen kunnen worden.

En een brede brugklas zou ook een oplossing kunnen zijn, denk ik. Dat is een brugklas waar je 2 jaar lang met verschillende niveaus zit, zoals: mavo, havo en vwo. De oplossing kan dan zijn dat iedereen van elkaar mag leren en zo iedereen overal beter in wordt.

En als je bijvoorbeeld rijk bent kan je de bijlessen aanschaffen als je dat nodig hebt. Maar het is niet toegankelijk voor mensen die het geld er niet voor hebben. Als je de prijs naar beneden haalt, kunnen meer mensen leren en ergens beter in worden.

En denk nou zelf; het is toch fantastisch om te horen dat iemand ergens beter in is geworden door jouw lessen? Dat zou ook een verschil kunnen maken in kansengelijkheid!”

”Je goed voelen en jezelf mogen zijn, dat is misschien wel het belangrijkste!”

”Ik laat mijn stem horen. Want iedereen verdient gelijke kansen!”

Amine (13 jaar)

Hij ging begin dit jaar met ons mee naar Den Haag, daar overhandigden we onze petitie aan leden van de Tweede Kamer. Ook stond hij op het podium tijdens onze eerste editie van het Gelijke Kansen Event.

‘’Mijn naam is Amine, ik ben 13 jaar oud en zit in de tweede klas. Ik ben goed in communiceren, ben sociaal en erg nieuwsgierig. Op school ben ik vooral geïnteresseerd in geschiedenis. Buiten school ben ik vaak met vrienden.’’ 

Waarom ben je lid van de jongerenraad?
‘’Ik ben lid geworden van de jongerenraad omdat ik mijn stem wil laten horen en een steentje wil bijdragen aan kansengelijkheid. Ik vind dat iedereen ongeacht hun achtergrond of financiële positie dezelfde mogelijkheden moeten krijgen om zo goed mogelijk te kunnen presteren op school en op je werkplek.” 

Wat is volgens jou een oplossing voor meer kansengelijkheid?
”Ik denk niet dat er één oplossing is voor meer kansengelijkheid. Daarom wil ik daar graag over brainstormen met de andere leden en mensen die er meer kennis over hebben.’’ 

Sterre (13 jaar)

Ze was eerder al een belangrijke stem bij ons Gelijke Kansen Event én in Den Haag bij het overhandigen van onze petitie aan leden van de Tweede Kamer. Ze is 13 jaar, zit in de 2e klas en houdt van paardrijden en muziek; zowel luisteren als dansen, want ze doet aan street dance en hiphop.

Waarom ben je lid van de jongerenraad?
‘’Ik vind het heel interessant om naar andere mensen hun mening te luisteren maar ook om mijn eigen mening te mogen geven over allerlei onderwerpen die er voor jongeren toe doen. Zo hoop ik toch te kunnen helpen om een verschil te maken. Ik ben normaal niet zo uitgesproken, dus de jongerenraad biedt mij de kans om daarmee te oefenen. Om mijn mening te mogen geven. Én om te leren van anderen. Zo kunnen we samen tot goede ideeën komen.’’

Wat is volgens jou een oplossing voor meer kansengelijkheid?
‘’Ik wil zelf heel graag onderwijsassistent worden. Dat weet ik al sinds groep 6. Ik houd van kinderen. Dus zo kan ik uiteindelijk zelf bijdragen aan goed onderwijs. Want ik vind het belangrijk dat we aandacht blijven geven aan dit onderwerp en dat we mensen helpen die dat nodig hebben.’’

”Samen kunnen we het verschil maken. Ik wil daarom graag mijn mening en ideeën delen.”

20241010_123509

''Als lid van de jongerenraad wil ik mijn stem laten horen, niet alleen voor mezelf, maar juist ook voor anderen.''

Julia (14 jaar)

Nieuw bij onze jongerenraad is: Julia! We hebben Julia leren kennen als iemand die haar mening en die van anderen weet te vertegenwoordigen. Ze kan ‘anders’ denken en goed samenwerken!

‘’Op mijn school zit ik bij de leerlingraad en de MR. Ook zit ik bij de debatclub. Vorig schooljaar heb ik mee gedaan aan het Nationaal jeugddebat in de Tweede Kamer. Ik vind het belangrijk dat jongeren hun mening durven te uiten en dat er ook naar die mening wordt geluisterd door volwassenen.”

Waarom ben je lid van de jongerenraad?
‘’Als lid van de jongerenraad wil ik mijn stem laten horen, niet alleen voor mezelf, maar juist ook voor anderen. Kansenongelijkheid in Nederland zou niet mogen bestaan. In de jongerenraad hoop ik een steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor alle jongeren. Als ik ook maar een klein verschil kan maken, heb ik mijn doel bereikt. Elk kind, ongeacht de omstandigheden waarin het opgroeit, verdient de kans om zijn of haar dromen waar te maken.”

Wat is volgens jou een oplossing voor meer kansengelijkheid?
Ik denk dat het van belang is dat er een betere samenwerking is tussen overheid, scholen, organisaties zoals het SKB én jongeren zelf. Kansenongelijkheid is een probleem dat we samen aan moeten gaan. Ik denk dat er beter moet worden gekeken naar wat jongeren nodig hebben en hoe zij makkelijk toegang kunnen krijgen tot die hulpbronnen. Jongeren moeten hier actief bij betrokken worden zodat hun stem gehoord wordt en ze zelf duidelijk kunnen maken wat hun behoeften zijn. Wanneer deze hulpbronnen zijn bepaald is het denk ik ook erg belangrijk dat toegang hiertoe eenvoudig is, bijvoorbeeld via centrale informatiepunten waar jongeren én hun ouders terecht kunnen voor bijvoorbeeld hulp bij mentale of financiële problemen of bijles.’’ 

Wil je bij ons komen werken?

We zijn op zoek naar enthousiaste mensen met een maatschappelijk hart en een sterke visie. 

Samen brainstormen over onze plannen en events

Ook lid worden van de jongerenraad?

Wij zoeken jongeren tussen de 12-18 jaar, met een sterke mening die hun stem willen laten horen voor kansengelijkheid voor alle jongeren in Nederland. Ben of ken jij iemand?