Kennisbank
Kansen(on)gelijkheid onder jongeren in Nederland; een onderwerp dat vanuit verschillende perspectieven belicht kan worden. Wil je je kennis vergroten? We hebben een collectie aan materiaal verzameld, zodat je volledig in dit onderwerp kunt duiken.
Ga direct naar:
Podcast
Wat kunnen we doen aan kansengelijkheid? Myrthe Meurders gaat namens het SKB met experts van alle leeftijden op zoek naar antwoorden. Want íeder kind verdient gelijke kansen.
Aflevering 1
Eddie Denessen
Eddie Denessen is als onderzoeker op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: Hoe draagt onderwijs bij aan de kansenongelijkheid in de samenleving? Waarbij reproductie van kansenongelijkheid door het onderwijs extra zijn aandacht trekt. Een gesprek over de rol van het onderwijs in een kansenongelijke samenleving, bezien vanuit de wetenschap.
Aflevering 2
Anyssa
Anyssa is 16 jaar en speelde een hoofdrol in de HUMAN-documentaireserie Klassen, uit 2019. Een gesprek over hoe het nu met Anyssa gaat en over een belangrijk inzicht in wat kinderen nodig hebben die opgroeien in onveiligheid. Maar vooral een gesprek over hoop en hoe Anyssa voor kwetsbare kinderen het verschil gaat maken!
Aflevering 3
Marjolein Ploegman
Als schrijfster en conceptontwikkelaar zet Marjolein haar kracht in voor kwetsbare kinderen. Een gesprek over wat er nodig is voor bestuurders, schoolleiders en leraren om kinderen gelijkwaardig en kansrijker te behandelen.
Aflevering 4
Abdelkader Benali
Zijn net verschenen boek ‘Dromenmakers’ is een ode aan de leerkracht, de onderwijsassistent, de schoolleider en vooral de kinderen. Een gesprek over hun verhalen, over veerkracht, over hoop, over jezelf herkennen in de meester, over koken en diversiteit. Een gesprek over vrijheid!
Aflevering 5
Klaas Dijkhoff
Als ondernemer & Voormalig Minister van Defensie spreekt hij over het belang en de complexiteit van kansengelijkheid voor jongeren, de rol van de overheid hierin, de invloed van o.a. het vaderschap op keuzes en zijn perspectief op onze samenleving. Zo’n gesprek dat je geluisterd moet hebben!
Aflevering 6
Marc Dullaert
Marc geeft jongere generatie een stem: ‘Ik zeg niet dat kinderen en jongeren het beter weter, maar ik geloof heel erg in het andere perspectief, in de diversiteit van meningen.’ Zoals je begrijpt konden wij niet wachten om in gesprek te gaan met deze inspirerende (en daadkrachtige!) man.
Aflevering 7
Lars Westra
Lars weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen als het gaat over ons systeem waarin volwassenen het voor het zeggen hebben en kinderen nauwelijks een stem hebben. Op zijn negende is hij al begonnen met een bedrijfje waarin hij zichzelf liet inhuren door volwassenen om door de ogen van kinderen naar projecten te kijken. Lars heeft net een actie rondom jongerenstemrecht afgerond én hij zou graag een jongerenparlement willen!
Brieven en reacties aan Politiek Den Haag
We hebben iets te melden. Daarom schrijven we regelmatig brieven aan ministers, staatssecretarissen en kamerleden om onze standpunten en het belang van het werk van onze partners zichtbaar te maken.
Webinars
Het SKB verzorgt diverse webinars met uiteenlopende sprekers en diverse thema’s die van belang zijn voor meer kansengelijkheid. Kijk hier de opnames terug.
Wat doet een Brugfunctionaris? En wat is een Gelijke Kansen Coördinator? In dit webinar geven we antwoord op deze, en nog vele andere vragen.
Femke van der Ster staat stil bij de nieuwe kerndoelen voor burgerschapsonderwijs én wat dit betekent voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
Over verantwoordelijkheid hebben én nemen binnen het onderwijs, het bedrijfsleven, de politiek en de wereld van liefdadigheid. Wat vinden de verschillende partijen van kansengelijkheid?
Wil je een keer bij een webinar of één van onze events aansluiten? Bekijk onze agenda.
Documentaire
Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang. Gelukkig zijn er de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder. Maar is dat genoeg?
Boeken
Verhalen die raken. Diverse schrijvers nemen je mee in de wereld van kansen(on)gelijkheid.
Video
Talkshows, explainers, mini-docu’s en televisieseries. Bekijk met eigen ogen welke invloed kansenongelijkheid heeft op de kinderen en jongeren in ons land.
Jeroen Pauw onderzoekt in de talkshow Scheefgroei hoe het kan dat het gros van de gewone mensen in hun dagelijks leven slechts weinig terugziet van de economische groei. Bekijk de aflevering.
Diverse videoreeksen van De Gelijke Kansen Alliantie over armoede en gezondheid, extra onderwijs en taalbevordering & ouderbetrokkenheid. Bekijk de video’s.
Waarom krijgt niet ieder kind gelijke kansen en wat kunnen we hieraan doen? Deze video legt het uit.
Karim Amghar onderzoekt de kansen van leerlingen met veel potentie maar weinig middelen. Hij spreekt met diverse beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, docenten, ouders en de leerlingen zelf. Bekijk de afleveringen.
Sommige mensen moeten kilometers lopen voor water. Anderen draaien zo de kraan open. Dat is privilege. Deze en meer stellingen worden behandeld in de ‘privilige walk’. Bekijk de video hier.
Websites
Waar moet je zijn voor actuele en accurate informatie over het creëeren van gelijke kansen in Nederland?
Wat ons betreft mag je deze websites niet missen.
Dé alliantie die is opgericht door het ministerie van OCW en werkt aan het bevorderen van gelijke kansen in het onderwijs.
Voor actuele informatie, tips en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs in het PO, VO en het MBO.
De Klassen Kennisbank is de plek om kennis op te doen over wat er speelt en waar jouw invloed ligt.
Inzicht door data
In welke Nederlandse wijken is de ongelijkheid het grootste? Hoe ziet de kansengelijkheid er in Nederland er uit? Deze cijfers geven antwoord op deze vragen.
Onderzoeken
De belangrijkste conclusies over kansenongelijkheid onder jongeren in Nederland. De feiten en cijfers op een rij.
Opiniestukken
Er is veel te vertellen over het creëren van gelijke kansen in Nederland. Dit zijn onze standpunten.
Horizonverbreding als sleutel tot kansengelijkheid
Van idee naar noodzaak? De Gelijke Kansen Coördinator
Andere organisaties
Organisaties die meestrijden voor kansengelijkheid.
Hulp voor kinderen in armoede via de basisschool. Omdat alle kinderen maximale kansen moeten krijgen.
Voor ouders met weinig geld en kinderen die ook graag willen sporten, muziekspelen of hun verjaardag vieren.
Professionaliserings- en cultuurveranderingsprogramma voor scholen in een stedelijke omgeving
Maakt verbinding tussen onderwijs en samenleving makkelijk.
Samen bouwen aan beter onderwijs. Ontwikkelkracht brengt onderwijspraktijk en onderzoek samen
Méér Muziek in de Klas heeft als doel muziekonderwijs op alle basisscholen in Nederland.
Lokale coalities
Samen voor kansengelijkheid. Deze lokale organisaties strijden mee.
In samenwerking met ouders, zorgen dat kinderen nieuwe ervaringen opdoen en hun talent wordt gestimuleerd.
Een verrijkte schooldag maakt van leven, beleven. Helpt het Groningse schoolaanbod verbeteren en verrijken.
Werkt met PO-, VO- en MBO scholen aan toekomstproof onderwijs.
Samenwerken aan het bestrijden van ongelijkheid in Amsterdam en omgeving. Door kennis te ontwikkelen, delen en benutten.
Een overzicht van activiteiten voor kansengelijkheid op Leidse scholen, in de klas en in de stad.
Werkt samen met scholen in Venlo aan een rijke (school)dag voor elk kind.
Ontmoeten, ontdekken, spelen, ontwikkelen. In Amersfoort zijn 13 ABC’s actief, waarin kinderopvang, onderwijs en welzijn samenwerken.
Gedicht
In opdracht van Carola Peters en in samenwerking met basisschool het Mozaïek en Flores Onderwijs, maakten Jesse Laport en Bart Laport een voordrachtsvideo over het actuele thema kansenongelijkheid in het basisonderwijs.
Laten we in contact komen
Ben je in een samenwerking geïnteresseerd geraakt? Of heb je behoefte aan aanvullende informatie? Neem dan gerust contact met ons op!