SKB jongeren eisen meer aandacht voor kansengelijkheid in de Tweede Kamer

Op dinsdag 4 maart zijn jongeren Amine, Julia, Sterre, Iris, D-jay en Kayleigh naar de Tweede Kamer afgereisd om een manifest aan te bieden aan de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: 

Harry Bevers, Anita Pijpelink, Aant Jelle Soepboer, Ilana Rooderkerk, Claudia van Zanten, Sandra Beckerman, Dogukan Ergin en Laurens Dassen.

Als leden van de SKB jongerenraad hebben zij aandacht gevraagd voor de groeiende kansenongelijkheid onder Nederlandse jongeren. Hun boodschap is helder: Kansenongelijkheid groeit, en het kabinet doet te weinig om dat te stoppen. Het is tijd dat de politiek luistert naar de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Daarbij hebben zij de belangrijke rol benadrukt die aanvullend onderwijs kan spelen om deze kansenkloof te dichten.

Kansenongelijkheid neemt toe onder jongeren

Recent onderzoek laat zien dat kansenongelijkheid in Nederland een groeiend probleem is:

  • Het CBS rapporteerde dat het aantal jongeren zonder werk of opleiding steeg van 37.000 in 2021 naar 50.000 in 2024.

  • SCALIQ concludeerde dat leerlingen met een Arabische naam vaker op een lager schoolniveau worden ingeschaald dan even slimme leerlingen met een Europees klinkende naam.

  • De sociaal-economische status (SES) van een gezin heeft grote invloed op de academische, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Deze ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak van gerichte actie om de kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken.

Kabinet schiet tekort in aanpak kansenongelijkheid

Volgens een strategische beleidsevaluatie van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (in opdracht van het ministerie van OCW) is het kabinetsbeleid om kansen te vergroten via het onderwijs onvoldoende effectief en te versnipperd. Ondanks een toename van investeringen – in 2023 was er circa 800 miljoen euro extra beschikbaar – ontbreekt een duidelijke visie en samenhang tussen de verschillende maatregelen.

Het rapport concludeert:
“Kansengelijkheid in het funderend onderwijs is niet duidelijk verbeterd, het algemene beeld is niet veel rooskleuriger geworden.”

Betrek het maatschappelijk middenveld bij de oplossing

Het SKB stelt dat het kabinet onvoldoende gebruik maakt van de kennis en ervaring van het maatschappelijk middenveld. Organisaties zoals Stichting Petje af, Stichting Move, de BuzinezzClub Foundation en JINC zetten zich al meer dan 20 jaar in voor kansengelijkheid door:

  • Talentontwikkeling en individuele begeleiding

  • Arbeidsmarktoriëntatie en ondernemerschap

  • Burgerschapsvaardigheden en sociale cohesie

De 26 SKB-partners bieden aanvullend onderwijs en werken nauw samen met scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Oproep aan de politiek: gebruik onze expertise

Overhandiging manifest

Jeroen Paul Nijmeijer, directeur van SKB, benadrukt het belang van samenwerking:

“Kansenongelijkheid is niet alleen een onderwijsprobleem, maar een maatschappelijk probleem. We leggen te veel verantwoordelijkheid bij de leraar, terwijl die al overbelast is. Daarom is een intensieve samenwerking met aanvullend onderwijs cruciaal. Deze organisaties kunnen het onderwijs deels ontzorgen en bijdragen aan kansengelijkheid. We roepen staatssecretaris Paul op om onze programma’s te erkennen en beter te benutten.”

Wij willen de aanwezige Tweede Kamerleden hartelijk danken voor hun aanwezigheid en oprechte interesse. Graag gaan wij de komende tijd verder in gesprek met deze Kamerleden om te kijken hoe we een vervolg kunnen geven aan deze boodschap. Tijdens het commissiedebat onderwijskansen op 26 maart roepen de jongeren Tweede Kamerleden op om structureel meer werk te maken van kansengelijkheid in het onderwijs. 

Voor meer informatie, neem contact op met:

Jeroen Paul Nijmeijer
📞 +31 6 21712797