1733301114639

Dit leerden we van de masterclass Puberbrein van Jelle Jolles

Op dinsdag 3 december organiseerden wij, in samenwerking met hoogleraar Neuropsychologie Jelle Jolles, een inspirerende masterclass “Puberbrein”. We gingen samen in op vragen als: 1) hoe werkt het puberbrein, 2) waar kun je rekening mee houden in het ontwerp van het aanbod, 3) wat mag je verwachten en 4) welke impact heeft kansenongelijkheid op het tienerbrein.

De zeven belangrijkste lessen die we hebben meegenomen zijn in willekeurige volgorde: 

  1. De basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen liften mee met de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden.
  2. Regie over het eigen leerproces bij tieners is idealistisch prachtig, maar de tiener is nog werk in uitvoering en heeft nog onvoldoende kennis, vaardigheden en inzichten om deze regie goed vorm te geven. Het heeft begeleiding nodig van ouder, leraar en coach.
  3. Intelligentie is in de bandbreedte bepaald door je genen, maar de prikkels, kennis en ervaringen uit de omgeving bepalen hoe ver je uitgroeit binnen de genetisch bepaalde mogelijkheden.
  4. De impact van een minder kansrijke leeromgeving is gigantisch op het kunnen benutten van het volledige potentieel.
  5. Het sociale brein wint het vanaf de leeftijd van 10 jaar van het cognitieve brein.
  6. We moeten alle jongeren stimuleren om zo divergent mogelijk te denken om een breed ‘wegennet’ te laten ontwikkelen in het brein. Die hebben ze als volwassene nodig.
  7. We moeten het onderwijs niet leuker maken maar uitdagender, moeilijker en aantrekkelijker waarin we het cognitieve én het sociale brein volledig ontwikkelen.

Wij danken Jelle voor een waardevolle, praktische en inspirerende middag! Op naar de volgende masterclass….