
INOS omvat 29 scholen, waaronder basisscholen, een SBO-school en twee scholen voor Speciaal Onderwijs. Met haar team en de steun van de lokale coalitie, verbindt Kim scholen, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers. Haar missie: kansengelijkheid bevorderen voor kinderen.
We spraken met Kim over haar werk, de uitdagingen die ze tegenkomt en haar visie op de toekomst van kansengelijkheid. Met haar gedrevenheid laat ze zien hoe samenwerking en innovatie bijdragen aan een eerlijker onderwijssysteem waarin elk kind kan schitteren.

Wat houdt jouw rol als programmaleider kansengelijkheid in?
Mijn werk draait vooral om het creëren van verbinding om daarmee kansengelijkheid voor leerlingen te bevorderen. Dat doe ik door in te zetten op vijf pijlers:
1. Strategisch beleid en kwaliteitsbewaking: ik ben verantwoordelijk voor de strategische coördinatie en de kwaliteit van de programma’s gericht op het creëren van meer kansengelijkheid. Dit houdt in dat ik bewaak of wat we doen effectief is en structurele plannen ontwikkel om de kwaliteit duurzaam te waarborgen. Zo verbind ik strategie en kwaliteit aan elkaar.
2. Faciliteren en ondersteunen: veel scholen ervaren kansengelijkheid als “iets dat erbij komt” en worstelen met de aanpak. Mijn taak is om hen hierin te begeleiden en oplossingen te bieden die aansluiten bij hun specifieke hulpvragen. Dit ontlast scholen, zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaak: goed onderwijs geven.
3. Overkoepelende aanpak: met een overkoepelende aanpak bereiken we meer leerlingen en ontlasten we scholen. Mijn team ondersteunt bij subsidies, coördinatie van brede schoolprogramma’s en het verbinden van externe partners aan scholen. Dit bespaart scholen tijd en energie en vergroot de gezamenlijke impact. Zo creëren we letterlijk verbinding.
4. Verbinder tussen beleid en praktijk: ik verbind de werkvloer en beleidsmakers door ervoor te zorgen dat wat in het veld gebeurt, aansluit bij beleidsplannen. Daarnaast haal ik input op van de werkvloer om strategieën te verfijnen. Dit bevordert samenwerking en zorgt ervoor dat betrokkenen elkaar beter weten te vinden.
5. Monitoring en evaluatie: ik zet een monitoringsysteem op om continu te meten of onze aanpak effectief is en om te leren van de resultaten. Deze inzichten versterken de kwaliteit en creëren een sneeuwbaleffect voor verdere verbeteringen.
Met haar strategische aanpak en verbindende rol helpt Kim Hanssen kansengelijkheid in het onderwijs te verankeren. “We moeten zorgen dat dit geen los project is, maar een blijvend onderdeel van het systeem.”
En welke uitdagingen kom je tegen?
“Elke school heeft een eigen context en behoeften. Sommige scholen zijn al vergevorderd in hun aanpak van kansengelijkheid, terwijl andere nog zoekende zijn. Het is een uitdaging om maatwerk te leveren en tegelijkertijd de overkoepelende visie te bewaken. Daarnaast kost het tijd om vertrouwen en betrokkenheid op te bouwen bij alle partijen.”
Wat zijn volgens jou de belangrijkste barrières voor kansengelijkheid in het onderwijs?
“Vroege selectie in het onderwijssysteem en sociaal-economische verschillen vormen grote obstakels. Kinderen uit kwetsbare gezinnen krijgen vaak niet dezelfde kansen om hun talenten te ontwikkelen als kinderen uit een meer bevoorrechte omgeving. Het gebrek aan maatwerk en differentiatie binnen het onderwijs versterkt deze ongelijkheid.”
Wat inspireert je om te werken aan kansengelijkheid?
“Mijn eigen ervaring als leerling die niet altijd de kansen kreeg die ze verdiende, heeft me enorm gemotiveerd. Daarnaast haal ik inspiratie uit het zien van de impact die ons werk heeft op leerlingen en hun families. Het besef dat elk kind potentie heeft en het verdient om gezien en gehoord te worden, drijft mij. Het idee dat ik bij kan dragen aan een beter toekomstperspectief voor kinderen, geeft me voldoening.”
Hoe zie je de toekomst van kansengelijkheid in het onderwijs?
“Ik hoop dat de rol van de programmaleider Kansengelijkheid oftewel de Gelijke Kansen Coördinator een vast onderdeel wordt van het onderwijssysteem. Kansengelijkheid mag geen tijdelijk project zijn of hangen van een bestuurder die er in geloofd, maar moet structureel worden ingebed in beleid en praktijk. Alleen dan kunnen we echt duurzame verandering bewerkstelligen.”
Wat zou je willen meegeven aan anderen die een vergelijkbare functie overwegen?
“Mijn boodschap aan iedereen die zich voor kansengelijkheid wil inzetten: heb geduld en wees vastberaden. Dit werk vraagt een lange adem, maar de resultaten zijn onbetaalbaar. Blijf altijd in verbinding met de mensen voor wie je het doet en laat je inspireren door hun verhalen. Want verbinding is niet alleen alles, het is het begin van de echte verandering.”
Dit interview is onderdeel van het SKB magazine. Het magazine staat boordevol inspirerende verhalen en inzichten van iedereen die zich inzet voor gelijke kansen. Wil je een preview bekijken of het magazine direct aanvragen? Dat kan!


